2265301198 6906279923, 6994680521 Ιτέα, Άμφισσα
hero image
Facebook

Φακή

Φακή {noPicture}
Lens culinaris, Φακός ο μαγειρικός
Ο βλαστός της διακλαδώνεται και φτάνει σε ύψος το μισό μέτρο. Τα κλαδιά του είναι αναρριχώμενα και μακριά και τα φύλλα του σύνθετα που εναλλάσσονται. Καθένα από τα φύλλα της φακής αποτελείται από 6 ζεύγη μακριών φυλλαρίων τα οποία καταλήγουν σε αγκάθι. Το μήκος των φυλλαρίων αυτών ξεπερνά τα 10 εκατοστά. Ο καρπός της ή λοβός είναι μικρός, δεν ξεπερνά τα 3 εκατοστά και είναι πλατύς φέρει δε 2-3 μικρούς σπόρους τις γνωστές φακές του εμπορίου. Οι φακές έχουν διάμετρο 3-10 χιλιοστά. Καλλιεργούνται με λιπάσματα φωσφόρου και καλίου σε χωράφια που είναι πλούσια σε ασβέστιο. Η σπορά λαμβάνει χώρα τους φθινοπωρινούς μήνες ή την άνοιξη, αν οι φθινοπωρινοί μήνες χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η συγκομιδή των φυτών γίνεται το καλοκαίρι και έπειτα συντελείται η ξήρανσή τους στον ήλιο και το αλώνισμα, ώστε να δώσουν σπέρματα. Τα δεύτερης διαλογής σπέρματα χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές.

Τα ξερικά χωράφια της περιοχής αλλά και τα πλούσια σε ασβέστιο χώματα είναι ότι το καλύτερο για την ποιότητα της φακής (βρασμό, γεύση, εμφάνιση).

Καλλιεργούμε την ποικιλία Σάμος. Είναι εξαιρετικής ποιότητας, καλόβραστες και φετινής σοδειάς, χυλώνουν εύκολα, δεν χρειάζονται ούτε μούλιασμα ούτε πολύωρο βράσιμο.

Οι φακές είναι από τα πρώτα όσπρια που καλλιέργησε ο άνθρωπος, σχεδόν συγχρόνως με το κριθάρι και το σιτάρι. Και στη σύγχρονη ιστορία οι φακές καθιερώθηκαν ως «φαγητό των φτωχών». Σταδιακά  όμως διαπιστώθηκε ότι μόνο «φτωχά» δεν είναι για την υγεία, τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωσή τους, καθώς αποτελούν τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία.

Για να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου, συνιστάται η κατανάλωση μιας πηγής βιταμίνης C μαζί με τις φακές, όπως σάλτσα ντομάτας, πιπεριές, ή χυμός λεμονιού. Αντίθετα ο συνδυασμός της φακής  με πηγές ασβεστίου, όπως το τυρί, μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Είναι εξαιρετικής ποιότητας, καλόβραστες και φετινής σοδειάς, χυλώνουν εύκολα, δεν χρειάζονται ούτε μούλιασμα ούτε πολύωρο βράσιμο.
 
Διατροφικές Πληροφορίες ανά 100g
Ενέργεια 1.477 kJ
Θερμίδες 353 kcal
Υδατάνθρακες 60g
Σάκχαρα 2g
Διαιτητικές ίνες 3.1g
Λιπαρά 1g
Πρωτεΐνες 26g
   
Πίσω