2265301198 6906279923, 6994680521 Ιτέα, Άμφισσα
hero image
Facebook

Λαθούρι - Φάβα

Λαθούρι - Φάβα {noPicture}

Το λαθούρι είναι το όσπριο, από το οποίο συνήθως φτιάχνουμε τη φάβα. Θεωρείται ένα από τα πρώτα ψυχανθή που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο με ρίζες στα αρχαία χρόνια.

Το λαθούρι είναι πιο εύπεπτο από άλλα όσπρια και έχει υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Είναι επίσης μία πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ αντίθετα είναι φτωχό σε λιπαρά και χοληστερόλη. Η φάβα από λαθούρι είναι ιδανική για μια vegetarian ή vegan διατροφή και σε περιόδους νηστείας μπορεί να υποκαταστήσει το κρέας.

Ο καρπός έχει ωχρό, κίτρινο χρώμα και τρώγεται αλεσμένος ή βρασμένος σε μορφή πηχτού χυλού, τη γνωστή και αγαπημένη μας φάβα.

Σε ένα εβδομαδιαίο διατροφικό σχήμα της παραδοσιακής ελληνικής μεσογειακής διατροφής δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει ένα τρόφιμο όπως η φάβα. Ένα ευεργετικό τρόφιμο στο οποίο οι Ρωμαίοι έδιναν τόσο μεγάλη σημασία ώστε είχαν δώσει το όνομά του σε μια από τις πιο γνωστές ρωμαϊκές οικογένειες: τους Φάβιους.

Φάβα: ένας διατροφικός  «θησαυρός»
Η φάβα είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ταυτόχρονα η κατανάλωσή της, μας προσθέτει ελάχιστες θερμίδες.Περαιτέρω δε, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β1(θειαμίνη), σιδήρου, χαλκού, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου.

Η φάβα δεν χρειάζεται μουλιασμα, Εκτός από τη μορφή της πηχτής σούπας που γνωρίζουμε, η φάβα μπορεί να μαγειρευτεί σαν πουρές, να μπει βρασμένη σε σαλάτες με λαχανικά ή θαλασσινά, να γίνει σάλτσα ντιπ αλλά και να μαγειρευτεί σαν ριζότο. Ταιριάζει ιδιαίτερα με τα ψάρια και τα θαλασσινά και αποτελεί εξαιρετικό μεζέ.

Μην διστάζετε να την δοκιμάσετε, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει!

Πίσω